Dier Medisch Centrum Kennemerland | Dierenarts Velserbroek

Elk jaar een prik?

Vroeger was het heel gebruikelijk om honden en katten jaarlijks te enten met een complete cocktail. De dieren werden vlot nagekeken en de eigenaar en zijn dier stonden doorgaans snel weer buiten. Die tijden zijn veranderd. Door betere inzichten in de werking van vaccins, wetenschappelijk onderzoek en de behoefte vanuit de diereneigenaren is vaccineren echt maatwerk geworden. Zo enten wij al heel lang niet meer jaarlijks een complete cocktail en kijken wij de dieren van neus tot staart na. Er is ruimte voor een goed gesprek over het wel en wee van de dieren en er wordt voorlichting gegeven over vlooien- en tekenbestrijding en verstandig ontwormen.
 

Titeren nu mogelijk bij hond en kat

Wij hebben weer een stap gezet in het vaccineren op maat. Wij zijn gestart met het zogenaamde "titeren". Het is mogelijk om met behulp van een bloedonderzoek vast te stellen hoeveel antilichamen er in het bloed van de hond of kat aanwezig zijn voor de ziektes waartegen we vaccineren. Oftewel: of de hond of kat nog voldoende beschermd is. Als de hoeveelheid namelijk genoeg is, is een vaccinatie niet nodig. Hierdoor kunnen we nog gerichter en minder vaccineren.

U kunt er voor kiezen om, wanneer uw hond toe is aan de vaccinatie tegen Parvo, Hondenziekte en HCC ("de grote cocktail") deze niet te laten enten maar een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid afweerstoffen tegen deze ziektes. Zijn deze voldoende,dan hoeft uw hond dit jaar hier niet tegen gevaccineerd te worden.  Zijn deze te laag, dan is een vaccinatie nodig.Weten we zeker dat uw hond in zijn eerste levensjaar volledig is ingeënt volgens de richtlijnen dan kunt u het volgende bloedonderzoek nogmaals 3 jaar uitstellen. Wanneer uw hond langer dan 6 jaar niet is gevaccineerd of hij is in zijn eerste levensjaar niet correct gevaccineerd zal er jaarlijks een bloedonderzoek moeten plaatsvinden om te bepalen wat de hoeveelheid antistoffen in zijn bloed is. 

De bescherming tegen ziekte van Weil (Leptospirose) kunnen wij niet meten in de kliniek. Deze vaccinatie is slechts één jaar werkzaam en zal dus elk jaar herhaald moeten worden. De vaccinatie tegen ziekte van Weil adviseren wij bij elke hond. De vaccinatie tegen Kennelhoest is ook slechts een jaar werkzaam en de bescherming kunnen wij niet meten in de kliniek. Deze vaccinatie geven wij in overleg, na het inschatten van de risico's op besmetting.

Voor de kat kunnen wij onderzoek doen naar de bescherming tegen Kattenziekte (Panleukopenie). Het door ons gebruikte vaccin is Purevac RCP. Dit vaccin geeft een 3 jarige bescherming tegen katten- en niesziekte. NB een pension kan afwijkende eisen stellen ten aanzien van de vaccinaties. Wanneer uw kat langer dan 3 geleden is gevaccineerd met Purevac RCP of is gevaccineerd met een ander vaccin kunt u ervoor kiezen om het bloed te laten onderzoeken. De bescherming tegen niesziekte kunnen wij niet meten in de kliniek. Deze vaccinatie zal iedere drie jaar gegeven moeten worden (in geval van Purevac), of eerder bij een ander vaccin.

 

Wat betekent het in de praktijk?

1. U ontvangt een oproep voor vaccinatie of uw hond of kat is al langer dan een jaar niet nagekeken door de dierenarts.
2. U maakt een afspraak voor gezondheidscontrole met eventueel een vaccinatie
 

Als u kiest voor het "titeren": 

3. U komt bij de dierenarts en uw dier wordt grondig nagekeken, de honden krijgen L4 (ziekte van Weil= Leptospirose) vaccinatie, eventueel een Rabiës- en Kennelhoest vaccinatie.
4. Tijdens het consult wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. 
5. Later in de week ontvangt u telefonisch of per email de uitslag van het bloedonderzoek en het vervolgadvies. Zijn er voldoende afweerstoffen tegen de drie ziektes, dan is uw hond minimaal en jaar beschermd en bespreken we met u wanneer het bloed opnieuw onderzocht dient te worden. Zijn één of meerdere afweerstoffen te laag? Dan maken wij met u een afspraak om uw hond te laten vaccineren zodat hij weer drie jaar goed beschermd is tegen deze drie ziektes. Als uw kat onvoldoende beschermd is tegen kattenziekte, maken wij een afspraak met u voor de vaccinatie tegen kattenziekte. Als uw kat al langer dan 3 jaar niet is gevaccineerd tegen niesziekte, zal hij tevens gevaccineerd moeten worden tegen niesziekte.
 

Kiest u ervoor om niet te titeren?

 Dan wordt uw dier grondig nagekeken, gevaccineerd volgens een standaardschema. 
 

Wat is ons advies?

Naar wetenschappelijk inzicht is titeren met de Vaccicheck® betrouwbaar genoeg om te voorspellen of uw dier voor het komende jaar beschermd is.  Echter ook een vaccinatie volgens een standaardschema is veilig om toe te passen. Wetenschappelijk gezien zijn beide technieken juist en veilig. Of u kiest om het bloedonderzoek te laten doen is persoonlijk.
 

Wat kost het?

Een gezondheidscontrole inclusief de vaccinatie tegen Ziekte van Weil (L4 vaccinatie), inclusief bloedafname en het uitvoeren van de Vaccicheck® kost € 80,=. Voor klanten die meedoen met ons HuisdierenZorgPlan is de gezondheidscontrole en L4 inbegrepen in het HZP. De Vaccicheck heeft dan een meerprijs van 35,=. Voor katten geldt dat de gezondheidscontrole, inclusief bloedafname en vaccicheck € 70,= kost. Deelnemers aan het HuisdierenzorgPlan betalen slechts € 35,=.
 
Zijn de antistoffen te laag en moet uw hond of kat terugkomen voor vaccinatie? Dan kost deze vaccinatie € 25,=. Voor deelnemers aan het HZP is deze vaccinatie kosteloos.
 
Heeft u vragen over het titeren? Bel of mail met onze kliniek. Een dierenarts staat u dan, op een rustig moment, graag te woord. U kunt natuurlijk de voor- en nadelen ook bespreken tijdens het consult. 
 

DMC Velserbroek (route)
Zadelmakerstraat 98
1991 JE Velserbroek
T: 023 538 44 44
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
za 09.00 uur t/m 17.00 uur
behandeling op afspraak


DMC Beverwijk (route)
Büllerlaan 8
1945 SR Beverwijk
T: 0251 254 254
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak


DMC IJmond (route)
Cederstraat 54
1971 KD IJmuiden
T: 0255 511 236
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
ma  - vr   08.00 uur t/m 20.00 uur
behandeling op afspraak